Hoe werkt dat?

Van harte welkom bij Baptisten Gemeente Sneek! Iedere zondagmorgen zijn er wel weer mensen die onze samenkomst voor het eerst bezoeken of misschien een enkele keer eerder zijn geweest. Daar zijn wij heel blij mee, je bent dan ook van harte welkom! Maar… zo’n eerste bezoek kan best spannend zijn. Want wat kan je verwachten, hoe gaan dingen en waar moet je aan denken?

Om je te helpen, hebben we een aantal vragen en antwoorden op een rijtje gezet. Mocht je een andere vraag hebben, schroom dan niet om contact op te nemen via één van de emailadressen die op de website worden genoemd. We horen graag van je!

Tot ziens!

In onze samenkomsten zijn alle mensen, die meer willen weten over Jezus, welkom. Of je nu jong of oud bent, single of getrouwd en ongeacht je afkomst, huidskleur of geaardheid.

Je kunt op zondagmorgen ons gebouw zo binnenlopen en de samenkomst bezoeken, vooraf aanmelden is niet nodig. Onze deur staat voor iedereen open!

De samenkomst begint om 10.00 uur, vanaf ongeveer 09.30 kun je het gebouw al binnen. Bij de ingang wordt je welkom geheten door ons gastenteam, zeg gerust even dat je voor het eerst bent, dan kunnen zij je wegwijs maken. Maar als je dat liever niet doet, is dat natuurlijk ook prima!

Onze samenkomsten worden gehouden in ons nieuwe kerkgebouw aan de Selfhelpweg 22 in Sneek.

Er is parkeergelegenheid rond ons kerkgebouw, op het parkeerterrein zelf of langs de weg voor het gebouw. Wanneer we veel drukte verwachten, helpen ´parkeerwachters´ je een plekje te vinden.

Misschien ben je ooit eerder in een kerk geweest en heb je het idee van rechte houten banken, hoge plafonds, een groot pijporgel en een statige dominee in een zwarte jurk. Onze kerkzaal ziet er toch een beetje anders uit: in de kerkzaal staan zo’n vijfhonderd prettig zittende stoelen en voorin de zaal is een groot podium, waar het muziekteam (digitale piano, drums, gitaar, basgitaar en zangeressen) en de voorganger (in gewone kleding) komen te staan. Soms is er ook een sketch op het podium. Op grote schermen is te zien wat we zingen en lezen. Bekijk de foto’s op deze website maar eens!

De samenkomsten duren een uur tot anderhalf uur. Dit hangt een beetje af van wat er allemaal gebeurt in de samenkomst.

Met begeleiding van het muziekteam, beginnen we met het zingen van enkele liederen, meestal uit de bundel Opwekking, lekkere up-tempo liederen. Vervolgens komt de leider van samenkomst aan het woord, die iedereen welkom heet, enkele mededelingen doet en de samenkomst opent met gebed. Na nog enkele liederen, houdt de voorganger zijn overdenking, ondersteund door visuele middelen. We sluiten de samenkomst af met een dankgebed, nog enkele liederen en een zegen.

We vinden het belangrijk dat je je thuis voelt bij ons. Kom daarom in de kleding die je normaal ook aan doet en waar jij je prettig in voelt. In de hal hangen kapstokken om je jas aan op te hangen, maar als je die liever aanhoudt, mag dat ook.

Dat mag natuurlijk altijd, maar is niet strikt noodzakelijk. Alle liederen die we zingen, worden geprojecteerd op grote (TV-)schermen, evenals de bijbeltekst die wordt gelezen. Maar als je het prettiger vind om uit je eigen bijbel mee te lezen: schroom niet…

Tegen het eind van de samenkomst zijn er één of twee collectes: er gaan dan collectezakken rond. De opbrengst van de collectes is ter bestrijding van onze kosten en voor goede doelen. Je bent niet verplicht om wat in de zakjes te doen.

Wij zeggen altijd tegen onze gasten: beleef deze samenkomst op je eigen manier! De één blijft het liefst gewoon zitten, terwijl de ander het prettig vind om tijdens het zingen te staan. Net wat je zelf wilt, niemand zal je daar op aankijken. En wil je tijdens de samenkomst weg (of bv naar de wc), dan kun je dat rustig doen. De kerkzaal heeft twee uitgangen aan de achterzijde en één aan de voorzijde.

Tijdens de samenkomst op zondagochtend is er oppas voor baby’s en peuters (nul tot vier jaar) en is er voor kinderen in de basisschoolleeftijd een kinderprogramma: de Rock Kidzz. Verdeeld over drie leeftijdsgroepen hebben de kinderen hun eigen programma, waarin ze meer leren over wie God is, over zijn Zoon Jezus en alles wat er bij komt kijken, en dat willen we graag aan alle kinderen meegeven. Wat voorop staat is dat de kinderen met plezier naar de kerk gaan.
Het is de bedoeling dat je zelf de kinderen, voordat de samenkomst begint, naar de diverse ruimtes (dit is aangegeven) brengt en na de samenkomst weer ophaalt. Maar wil je kind liever in de kerkzaal bij jou zitten, dan kan dat ook. De jonge jeugd (eerste twee klassen van het middelbaar onderwijs) komt om de week apart bij elkaar tijdens de samenkomst. Vraag gerust aan iemand van het gastenteam waar je moet zijn.

Wie de keuze gemaakt heeft om een volgeling van Jezus te worden, wil dat aan de mensen om zich heen laten zien. Dat gebeurt in onze gemeente door de doop.
De opdracht van onze gemeente is afgeleid van de taak die Jezus Zijn leerlingen meegaf: “Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb.” (Matteüs 28: 19-20). In navolging van deze opdracht nodigen wij mensen die tot een bewust geloof komen, uit om zich te laten dopen. Het Griekse woord ‘baptizein’, waar de naam ‘baptisten’ vandaan komt, betekent onderdompelen. Daarom passen wij de doop door onderdompeling toe. Wie zich laat dopen, wordt daardoor lid van de gemeente.

Wie er (nog) niet aan toe is om zich te laten dopen maar wel met de gemeente wil optrekken, kan zich aanmelden als vriend van de gemeente. Vriend-zijn van de gemeente is bedoeld als een kennismakingsperiode, zo mogelijk op weg naar het lidmaatschap.

Kinderen nemen in de gemeente een belangrijke plaats in. Leden en vrienden van de gemeente kunnen hun baby in een samenkomst laten opdragen aan de Heer. Bij deze gelegenheid bedanken we God voor de geboorte en vragen we Hem om Zijn zorg voor dit kind en zijn of haar ouders.

Iedere eerste zondag van de maand vieren we samen het Avondmaal. Bij de viering van het avondmaal staan de dood en opstanding van Jezus Christus centraal. Jezus zelf heeft zijn leerlingen geleerd om Hem te gedenken door middel van brood en wijn.
Bij het Avondmaal worden kleine stukjes brood uitgedeeld (er is ook glutenvrij brood), die we gezamenlijk opeten. Ook de wijn gaat rond, in grote bekers, of druivensap in kleine cupjes. Je hoeft dus niet naar voren te komen.

Ja, wij vinden dat iedereen die kan zeggen dat hij of zij Jezus als zijn of haar Heer ziet, mee kan doen aan het Avondmaal, ongeacht of je gedoopt bent of belijdenis hebt gedaan. Je hoeft je niet apart voor te stellen.

Na de samenkomst ben je van harte uitgenodigd om in de hal (‘foyer’) met ons een kopje koffie of thee te drinken met een stukje koek en elkaar beter te leren kennen. Als je vragen hebt over de samenkomst of over de Baptisten Gemeente Sneek, kun je die stellen aan de voorganger, de leider van samenkomst of een lid van het gastenteam. Of je schiet een willekeurig iemand aan… We leren je graag beter kennen!